ITS Congres in Bordeaux - blog Laurens Schrijnen dag 1

06-10-15

Bordeaux is deze week het ITS-middelpunt van de wereld. Van 5 tot 9 oktober vindt er het ITS congres plaats met als titel: Towards Intelligent Mobility - Beter use of Space.
Professionals uit Amerika, Europa en Azië zijn in de Franse stad verzameld om informatie uit te wisselen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ITS.
Namens De Innovatiecentrale Is directeur Laurens Schrijnen aanwezig. Op deze plek vertelt hij elke dag iets over zijn ervaringen en wetenswaardigheden.

Maandag
Deze week verzamelen zich 10.000 tot 15.000 deskundigen op het gebied van ITS c.a. in Bordeaux. De hele stad zit vol, alle restaurants, hotels, airbnb's, de nieuwe trams etc. En met name het nieuwe Palais de Congres en het Parc des Exposition met een totaal met zonnepanelen overdekt parkeerterrein (naast het nieuwe voetbalstadion).

Maandag was de openingsceremonie met vooral Franse hoogwaardigheidsbekleders zoals de burgemeester van Bordeaux, de president van het departement en het hoofd van de region, die elk na een paar Engelse zinnen in het Frans over gingen.

Gelukkig noemde Cees de Wijs, vz. van Ertico en topadviseur van pDG-B, Marjolijn Sonnema, en DG-RWS Jan Hendrik Dronkers, de Amsterdam declaration 2016 met daarin de stappen van connected via cooperatief naar automatisch rijden. Ook gaf hij twee drivers van Smart Mobility aan: electrisch rijden en data exchange.

Voorts riep de eurocommissaris, Violetta Bulc, op tot minder standaarden. De SNCF-CEO gaf aan dat INNOVATIE EEN VORM VAN ONGEHOORZAAMHEID IS en de business development directeur van Peugeot Citroen noemde hun ontwikkelschema: 2016 hands on; 2018 hands off; 2020 eyes off. Ons ministerie hanteert dezelfde stappen, maar noemt expres geen tijdschema.

De Engelsen hebben wellicht een voordeeltje bij hun wat afstandelijker positie t.o.v. Europa. Zij ondertekenden nooit het verdrag van Wenen uit 1968 waarin met zoveel woorden staat dat je het stuur altijd moet vasthouden.

De dag werd afgesloten met een diner van Connekt. 85 nederlanders van bedrijven en overheden verzamelden zich rond een intensief netwerk diner.