ITS Congres in Bordeaux - blog Laurens Schrijnen dag 4

09-10-15

Bordeaux is deze week het ITS-middelpunt van de wereld. Van 5 tot 9 oktober vindt er het ITS congres plaats met als titel: Towards Intelligent Mobility - Beter use of Space.
Professionals uit Amerika, Europa en Azië zijn in de Franse stad verzameld om informatie uit te wisselen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ITS.
Namens De Innovatiecentrale Is directeur Laurens Schrijnen aanwezig. Op deze plek vertelt hij elke dag iets over zijn ervaringen en wetenswaardigheden.

Donderdag 8 oktober
Wat een overload aan innovaties en informatie over innovaties is hier te krijgen en te zien.

In Japan rijden al 40.000.000, zeg maar gewoon 40 miljoen, auto's rond met coöperatieve ITS. Inmiddels verplicht door de overheid. Kijk dat helpt.

Elon Musk kondigt aan dat de batterijen in zijn auto's 745 mile kunnen gaan rijden. Dat schiet op. Is dat ongeveer Amsterdam-Milaan?

BREAKING NEWS: Volvo meldt dat zij de volledige schuld op zich nemen als een van hun zelfrijdende auto's een botsing maakt.

Toyota komt in 2020 met een zelfrijdende auto met een "auto-pilot-switch".

Inmiddels hebben zowel de Minister als de DG Rijkswaterstaat hun volledige support toegezegd voor de EU Truck Platooning Challenge 2015. Zie mijn blog van gisteren.

Bij de presentatie van o.a. Marja van Strien (Connecting Mobility), Melle Zegel (DG-Bereikbaarheid) en Jan van der Wel (Technolution) viel de stroom op de enorme beursvloer uit en daarmee niet alleen het licht, maar letterlijk alles. Monitors, koffiemachines, wifi-repeaters etc. En ook de opblaasventilatoren van drie tenten in de enorme hal waar ook nog een paar sessies gehouden werden. Langzaam maar zeker stortten de "muren" van de presentatietent in. Een spectaculair effect ook op de groep luisteraars. Iedereen werd naar de Connekt-stand gedirigeerd.

En daar gingen de presentaties "gewoon" door, want de laptops met de presentaties deden het nog. In Nederland improviseren we goed. Overigens opende Marja haar presentatie over het programma Connecting Mobility met De Innovatiecentrale!

Carolien Visser (oud collega van RWS Hoofdkantoor, destijds gedetacheerd in Parijs) werkte jaren voor IRF, een branche vereniging voor de wegenbouwaannemers. Zij introduceerde daar ITS. Ze toonde me o.a. een slim APP-je: NEATSTREETS dat onregelmatigheden op de weg door kan geven aan collega weggebruikers en/of de wegbeheerder.

Tenslotte een werkbezoek aan de verkeerscentrale van Bordeaux metropoolregio. Het bleek over het centrum te gaan en ze moesten absolute prioriteit geven aan de drie tramlijnen. Mooie trams, dat wel, maar we hebben niet ervaren dat ze prioriteit hadden. Op de schermen was het halve centrum dan ook rood vanwege de autocongestie. Het bleek dat er in het centrum rond de overheidgebouwen van gemeente, region en departement altijd wel demonstraties aan de gang zijn.