Intertraffic dag 1: blog van Laurens Schrijnen

06-04-16

Deze week is de week van de Intertraffic. Met 27.000 bezoekers spoed ik mij in de vroege ochtend van de 5e april naar de vele, vele hallen van de RAI. Drommen automobilisten en het lijkt wel nog grotere drommen treinreizigers stromen het voorplein van de RAI op.

Eerst naar de officiële opening met o.a. DG-Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers die uitnodigende taal uit met het motto: Nederland heeft alles in huis om Living Lab voor Smart Mobility te zijn! #Smarttogether. De Innovatiecentrale is daartoe de testfaciliteit in het live verkeer! Zijn bekende mantra is veelbetekenend: een volkomen veilig en duurzaam mobiliteitssysteem is technisch mogelijk. Dat is de droom om samen te realiseren. 

Na hem Nissanman Maarten Sierhuis, werkzaam in Silicon Valley. Hilarische filmpjes van de problemen op kruispunten met overstekende voetgangers, fietsen, auto’s en trams. Nissan kan nu al een zelfrijdende auto binnen een rijstrook houden. Over twee jaar kan dat al rijbaanbreed (multi lane) en in 2020 kunnen de zelfrijdende Nissan’s veilig kruispunten oversteken.

Elisabeth Post, gedeputeerde van Noord-Holland, stelt dat slimme auto’s moeten kunnen handshaken met slimme wegen. “Wegbeheerders doe mee!” is haar oproep.

Marjolijn Sonnema, pDG-Bereikbaarheid op het ministerie van Infrastructuur en Milieu twittert terecht: we moeten van die Science Fiction beelden af! Smart Mobility is er al!

In het Dutch Pavilion staat de monitor van Simacan aan op de monitor van de EU Truck Platooning Challenge 2016. Indrukwekkend zoals we samen met hen en TomTom Telematics die prachtige viewer over en in heel europa zichtbaar hebben. Dank aan alle nijvere werkers.

Na d eopning mocht ik met Frans op de Beek en Marit de Jong een grote Curaçaose delegatie rondleiden door de Smart Mobility hal 9. Zeer geïnteresseerd in alles wat er nu al kan!

Natuurlijk met veel beursgenoten genoten van de beurs: provincie Noord-Holland, DG-Bereikbaarheid, Trinité, Simacan, Rijkswaterstaat, Siemens, VID, iCentrale, TomTom e.v.a. 

Vandaag is de grote landing van de EU Truck Platooning Challenge op de 2e Maasvlakte.

Vanmorgen zit ik o.a. in een panel met o.a. Marit over Nederland Testland. Top.

Tot morgen

Laurens Schrijnen
directeur De Innovatiecentrale