EU truck platooning challenge: live te volgen via GPS

06-04-16

Op dit moment rijden zes platoons van vrachtwagens, van de grootste Europese fabrikanten, door West-Europa: de European Truck Platooning Challenge 2016 (EUTPC 2016). TomTom Telematics, Simacan en De Innovatiecentrale werken samen om de platoons live te monitoren. Gezamenlijk hebben de partijen een viewer beschikbaar gemaakt, waarin de positie van deelnemers te volgen is.
Tijdens de challenge is op https://eutruckplatooning.simacan.com live op de kaart te zien waar de trucks nu rijden en welke route ze hebben afgelegd. Ook is te zien wat de platoons tegenkomen op hun route: actuele files en snelheidslimieten op de matrixborden zijn zichtbaar.

Een platoon is een combinatie van twee of drie vrachtwagens die elektronisch aan elkaar gekoppeld zijn, zodanig dat alleen de voorste vrachtwagen actief bestuurd wordt door een chauffeur. Tijdens de challenge rijden platoons van hun fabricagestad naar de APM terminals op de Maasvlakte II in Rotterdam. Doel van deze challenge is aan te tonen dat de techniek ontwikkeld genoeg is om een enorme duurzaamheidssprong te maken. Het rijden in platoons draagt bij aan economische en maatschappelijke voordelen, zoals lager brandstofgebruik, vergrootte verkeersveiligheid, minder files, minder ongelukken en een lagere uitstoot van CO2. En niet in het minst: lagere kosten.

Met het live volgen van de platoons dragen TomTom Telematics, Simacan en De Innovatiecentrale bij aan de doelstellingen van zowel het kabinet, kennisinstituten als het bedrijfsleven om Nederland testland te laten zijn op het gebied van “Smart Mobility”.