GCDC 2016: meekijken vanuit de Innovatiecentrale

25-04-16

Twee dagen, twaalf teams en twaalf zelfrijdende auto's. Het weekend van 28-29 mei 2016 staat in het teken van de GCDC: de Grand Cooperative Driving Challenge 2016. Dat betekent dat op zaterdag en zondag twaalf teams en hun zelfrijdende auto's het tegen elkaar opnemen in verschillende verkeersscenario's: auto's moeten invoegen, geautomatiseerd afslaan en plaatsmaken voor hulpvoertuigen. De twaalf teams komen van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven uit heel Europa. Zij nemen hun eigen geautomatiseerde auto mee en worden uitgedaagd om met andere zelfrijdende auto's samen te werken op de openbare weg: een deel van de A270 tussen Helmond en Eindhoven wordt speciaal hiervoor een weekend afgesloten. De monitoring van de challenge gebeurt vanuit de TASS centrale én vanuit de Innovatiecentrale. 

Op zaterdag 28 mei kun je live meekijken. Op deze laatste dag van de Dutch Technology Week gooit de Innovatiecentrale de deuren voor je open. Dat betekent dat je op de schermen van de Innovatiecentrale kunt zien hoe de teams en hun auto's het er vanaf brengen. Je krijgt bovendien de unieke kans om binnen te kijken bij de Rijkswaterstaat verkeerscentrale van Zuid-Nederland én de challenge te volgen. Daarnaast is de demo de hele dag te volgen vanaf een tribune op de Automotive Campus. Delen van het traject die niet of nauwelijks te bereiken zijn, worden gevolgd via camerabeelden en de inzet van drones. Die beelden zenden we uit op een groot scherm op de Automotive Campus.  

Kijk voor meer info op de website van de GCDC challenge: www.gcdc.net of op de website van de Dutch Technology Week www.dutchtechnologyweek.nl. 

Meer weten over GCDC 2016 in de Innovatiecentrale? Mail Peter Hoernig via hoernig[@]innovatiecentrale.nl. 

Challenge bijwonen vanuit de Innovatiecentrale? Mail Evelien Brascamp via evelien[@]brascamp.com. 
 

Over de GCDC 2016
De demonstratie is een combinatie van het automatiseren van voertuigen (zelfrijdend maken) en de communicatie tussen de voertuigen onderling en met de wegkantsystemen met als doel het verkeer veiliger, schoner en efficiënter te maken. De teams zullen worden beoordeeld op teamwork, onderlinge communicatie en de prestaties in de verschillende scenario’s. De GCDC 2016 maakt onderdeel uit van het Europese onderzoeksproject i-GAME, waarmee de basis wordt gelegd voor coöperatief automatisch rijden in een internationale context. Het 3 jaar durende i-GAME project stelt bedrijven en onderzoekspartners in staat om samen te werken op een nationaal én internationaal niveau met als overkoepelend doel een internationaal speelveld te creëren voor de ontwikkeling en implementatie van coöperatieve mobiliteit.