Rijkswaterstaat Jaarbericht 2015: prominente rol Innovatiecentrale

19-05-16

Smart Mobility is een steeds belangrijker hulpmiddel voor Rijkswaterstaat om het verkeer efficiënter en klantgerichter in goede banen te leiden. Het is bovendien belangrijk om het bestaande wegennet nog beter en duurzamer te benutten. Rijkswaterstaat - mede grondlegger van de Innovatiecentrale - draagt bij aan de Nederlandse ambitie om koploper te zijn op het gebied van Smart Mobility. De Innovatiecentrale speelt dan ook een prominente rol in het Jaarbericht 2015 van Rijkswaterstaat. 

Ron Phaff, onze operationeel verkeerskundige, licht in het Jaarbericht 2015 toe wat innovatie voor Rijkswaterstaat betekent:

‘Koploper zijn op het gebied van slimme mobiliteit is geen doel op zich. Centraal staat het bereikbaar, leef- baar en concurrerend houden van ons land en onze economie. Innovatie is daarbij een belangrijke sleutel. Als grote overheids- opdrachtgever heeft Rijkswaterstaat onder meer de taak om ervoor te zorgen dat de markt hiertoe voldoende wordt uitgedaagd.’ 
De Innovatiecentrale is belangrijk voor Rijkswaterstaat, als het gaat om innoveren en vernieuwen in verkeersmanagement:
 
 
In het Jaarbericht is ook Jan-Willem van der Pas aan het woord. Van der Pas maakte dankbaar gebruik van de faciliteiten van de Innovatiecentrale tijdens het project Spookfiles A58:

‘Een belangrijk voordeel van het werken in de Innovatiecentrale is dat je goed zicht hebt op het gehele traject en de mogelijkheid hebt om de proef bij te sturen. Daarnaast: hoe goed je ook simuleert, uiteindelijk gaat het er toch om hoe echte gebruikers in de praktijk reageren. Dat leidt altijd tot andere effecten dan bij een simulatie. Een ander voordeel is dat het een buitengewoon inspirerende omgeving is. De operators hebben een enorme hoeveelheid expertise in huis. Dat stelt je in staat echt te begrijpen wat er gebeurt. Zij kennen het traject als hun broekzak en kunnen een vertraging van het verkeer bij wijze van spreken herleiden tot een bocht in het traject. Afgezien van het voordeel dat je op een echte weg bezig bent, is de verkeersleiding dus ook van groot belang.’ 

Het hele Jaarbericht online lezen? Dat kan hier