C-ITS Corridor gaat samenwerking aan met Innovatiecentrale

20-05-16

Het project Coöperatieve ITS Corridor is fase 2 ingegaan. De komende periode worden in vier verschillende praktijktests, zogenaamde pre-deployments, telkens verschillende aspecten van de te ontwikkelen diensten doorontwikkeld en getest. Pre-deployment 3 vindt plaats in samenwerking met de Innovatiecentrale in Helmond. Daar wordt onderzoek gedaan naar de impact van de coöperatieve ITS diensten op de bestaande verkeersmanagementprocessen van Rijkswaterstaat.

In het hart van het Nederlandse Corridor tracé staat de Innovatiecentrale in Helmond, ontwikkeld als dé (inter)nationale innoveer- en leeromgeving voor verkeersmanagement. Het projectteam van het C-ITS Corridor project gaat daar, in samenwerking met de Innovatiecentrale, in een realistische setting de procesborging van de te ontwikkelen coöperatieve diensten in kaart brengen. Het testen van de ‘backoffice’ processen is van groot belang om straks de implementatie van de  verkeerdiensten vlot te laten verlopen.

Concrete onderzoekspunten
Concreet wordt in de Innovatiecentrale gekeken welke operationele werkzaamheden in een verkeerscentrale nodig zijn om coöperatieve diensten mogelijk te maken. Projectleider Abraham Bot: “We doen dat aan de hand van onze use case ‘Waarschuwingen bij wegwerkzaamheden’, maar we vliegen het zo breed mogelijk aan. Daarbij wordt vooral ook de impact op de bestaande verkeersmanagementprocessen onderzocht. Daarom worden medewerkers van Rijkswaterstaat VWM, die betrokken zijn bij de Innovatiecentrale, toegevoegd aan ons projectteam en levert VWM de deelprojectleider. Daarnaast gaat de Innovatiecentrale het project helpen om de toepassingsmogelijkheden van de dienst ‘Sensordata uit voertuigen’ te evalueren en te etaleren.” Indien nodig wordt het Innovatielab van de Innovatiecentrale gebruikt voor ‘pressure cooker’ sessies om dilemma’s te bespreken. Ook de inzet van Serious Gaming om samenwerking bij mobiliteitsuitdagingen te simuleren lijkt erg kansrijk en succesvol te kunnen zijn voor ons project. De Innovatiecentrale heeft daar de tools voor en ervaring mee!”

Learning by doing
Woensdag 18 mei werd de samenwerking tussen het C-ITS Corridor project en de Innovatiecentrale officieel beklonken. Op de Innovatiecentrale ontving directeur Laurens Schrijnen uit handen van Abraham Bot een C-ITS Corridor kubus, die symbool staat voor de samenwerking. Laurens Schrijnen: “We stellen onze faciliteiten en kennis graag beschikbaar aan zo’n concreet ontwikkel-, onderzoeks-  en realisatieproject als de C-ITS Corridor. Het project gaat uit van de ‘learning by doing’ benadering, dat is precies waar wij hen als testomgeving bij kunnen helpen. Vooral de aanwezigheid van een operationele verkeerscentrale en de bijbehorende Innovatiedesks komt goed van pas. We kunnen daar perfect – in een veilige omgeving - monitoren welke invloed de diensten van de C-ITS Corridor hebben op verkeersmanagement.”