Minister Cora van Nieuwenhuizen bezoekt Automotive Campus en de Innovatiecentrale

09-04-18

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de Automotive Campus en de Innovatiecentrale. In voorbereiding op haar portefeuille heeft zij in vogelvlucht de hele cyclus van Smart Mobility testen doorlopen. Van simulatiemodellen tot testen op de echte weg vanuit de Innovatiecentrale. In het werkbezoek stond de samenwerking tussen publieke en private partijen in elke fase centraal.

           

Na ontvangst door gastvrouw Karin Visser (Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat met als focus Smart Mobility) werd de minister welkom geheten door de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, Wethouder Economische zaken Jos van Bree en Gedeputeerde Mobiliteit, Christophe van der Maat. Burgemeester Blanksma  gaf aan dat we met de aanwezige partijen het verschil kunnen maken. Lex Boon (Directeur Automotive Campus) en Leo Kusters (Directeur Automotive NL) verzorgden het openingswoord waarbij zij de potentie van Nederland als koploper in Smart Mobility benadrukten.

                      

Na het ontvangst kreeg de Minister een korte demo rit in de I-Cave, een onderzoeksprogramma van de Technische Universiteit Eindhoven naar een volledig zelfrijdende auto. Vervolgens kreeg zij een toer door de VeHIL hal van TNO (Vehicle in the Loop). In deze unieke faciliteit komen alle automerken hun systemen testen. Vervolgens mocht de minister zelf ervaren hoe het is om in een ‘zelfrijdende’ auto te rijden. In een Prius van TNO kon zij op de A270 zien hoe dit voertuig werkt. Tot slot kreeg zij een pitch van startup Amber, een platform voor elektrische deelauto’s.

         

Het tweede deel van het programma concentreerde zich op het testen van simulaties tot aan het opschalen van succesvolle innovaties. De minister mocht eerst zelf aan innovatiedesks werken met CHARM. CHARM is een Rijkswaterstaat programma (2015-2020), dat zorgt voor een nieuw landelijk uniform ICT platform voor verkeerscentrales die flexibel is voor innovaties. Daarna kreeg zij een pitch van SmartwayZ.NL, een innovatief mobiliteitsprogramma in de regio Eindhoven. Het bezoek werd afgesloten bij de Innovatiecentrale, de laatste stap voordat succesvolle innovaties geimplementeerd worden. De Innovatiecentrale werkt aan slimme verkeersmanagement oplossingen door het testen van innovaties op een echte weg, in live verkeer. In de afsluiting benadrukte gedeputeerde van der Maat dat we versnelling van Smart Mobility toepassingen alleen samen realiseren. Peter Hoernig, waarnemend manager Innovatiecentrale,  gaf aan het momentum hier is om met wegbeheerders en marktpartijen een gezamenlijke ontwikkel- en testagenda te maken.

         

Foto’s: PressVisuals.com en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat