Minister Schultz van Haegen opent Verkeerscentrale Zuid-Nederland

25-03-15

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op 25 maart samen met betrokken bestuurders en marktpartijen in Helmond de Verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat en de Innovatiecentrale officieel geopend. Vanuit de Innovatiecentrale worden grootschalige experimenten op de openbare weg uitgevoerd. De Innovatiecentrale bestaat uit een Innovatielab en twee Innovatiedesks en is uniek in Europa.

Schultz: ,,De data van de nieuwe Verkeerscentrale wordt gebruikt in de Innovatiecentrale. Daar stimuleren we de ontwikkeling van nieuwe technieken, die bijdragen aan een betere doorstroming van het verkeer. Dit is belangrijk voor onze automotive sector en voor de koppositie die we internationaal willen innemen op het gebied van Smart Mobility.’’

Met de opening van de Innovatiecentrale heeft de minister het officiële startschot gegeven voor overheden, kennisinstellingen en marktpartijen om op de openbare weg grootschalige experimenten met Smart Mobility uit te voeren. Door in het dagelijks verkeer te experimenteren zijn de effecten van de oplossingen direct zichtbaar.

Eén van de eerste concrete projecten van de Innovatiecentrale is een app tegen spookfiles op de A58. Via deze app krijgen weggebruikers continu snelheidsadvies, waardoor de doorstroming verbetert. Het snelheidsadvies is gebaseerd op data uit de Verkeerscentrale. Het uiteindelijke doel van de experimenten is de ontwikkeling van de zelfrijdende auto te stimuleren.

In de Verkeerscentrale Zuid-Nederland wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. Daarmee kan Rijkswaterstaat de doorstroming en de veiligheid van het verkeer in de drie zuidelijke provincies verder verbeteren.

Minister Schultz van Haegen gaf in Helmond tevens het startsein voor Automotive Week. Het thema is dit jaar ‘Smart mobility on the road’. Ze deed dat samen met de Belgische minister van Mobiliteit Galant, een vertegenwoordiger van de Europese Commissie en de Helmondse burgemeester Blanksma.

De Belgische verkeersminister was in Helmond om zich te informeren over de Nederlandse initiatieven op het gebied van Intelligente transportsystemen en in-cartechnologie.


Minister Schultz van Haegen en haar Belgische collega-minister Galant bij de opening van de nieuwe Verkeerscentrale